Vergroten van de eigen zeggenschap

Vergroten van de eigen zeggenschap.
Tijdens de bijeenkomst van het Parkinson Café Venlo op 23 Mei 2013 is door medewerkers van het Huis Voor de Zorg een workshop gegeven met het doel:
Mensen zich ervan bewust maken dat zij iets te zeggen en te vragen hebben, dat hun mening er toe doet. De workshop draagt er toe bij dat mensen mondiger worden tijdens contacten met zorgverleners, de regie durven nemen en hun eigen zeggenschap vergroten.
De bijeenkomst wordt geopend met een korte presentatie gevolgd door een film van een patiënt bij de huisarts. Daarna wordt er in 3 groepen gediscussieerd over hetgeen we gehoord en gezien hebben. Wat vind jij belangrijk als je een arts bezoekt? De discussie is levendig en zeer zinvol. Iedereen komt aan bod. De tijd vliegt om en al snel is het tijd om plenair te bespreken wat de conclusies van de diverse groepen is. Er worden zeer zinvolle tips gegeven:
• Maak een briefje waarop je klachten staan en alles wat je wil vragen. Zo voorkom je dat je weer buiten staat en dan bedenkt wat je allemaal vergeten bent. NB Vaak wordt zo’n brief in gescand voor het dossier.
• Neem je partner of een goede vriend of vriendin mee als je naar de dokter gaat. Deze kan je steunen, aanvullen of het zelfs even van je overnemen als je het zelf even niet weet.
• Geef aan als je iets stoort. Voorbeelden: Een arts die je in de reden valt, steeds op zijn horloge kijkt etc.
• Geef aan als je denkt dat je niet wordt gehoord.
• Als je weet dat je meer tijd nodig hebt, maak dan een afspraak met dubbele tijd aan het einde van het spreekuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *